5 Nisan 2016 Salı

10:14

Muhabbet kuşu beslenmesi

Hepimiz muhabbet kuşlarımızın mümkün olan en iyi hayatı yaşamasını isteriz. İyi beslenen bir muhabbet kuşu neşeli ve sağlıklı olur. Ne demişler? Kuşun kalbine giden yol kursağından geçer!

Muhabbet kuşları ne yer?

Muhabbet kuşlarının en çok tükettiği yem, tohumlardır.
Muhabbet kuşları kafeste üç temel tohum yemine ihtiyaç duyar. %50 kuş yemi (kanarya tohumu), %30 ak darı ve %20 sarı darı. Bilinenin aksine en değerli besin, darıdan ziyade kuş yeminden temin edilir. Sade kuş yemi, kanaryalarda olduğu gibi tek tip gıda olarak verilse bile uzun yıllar kuşunuzu sağlıkla besler. Temel menü, günümüz araştırmaları ile oldukça renklenmiş ve çeşitliliğe kavuşmuştur. Bir çok meşhur üreticinin yem oranları büyük markalarda bir formül olarak yer almaktadır. Kullanılan çeşitli tohumlar, esas menüye farklı maksatlarla değişik oranlarda eklenmiştir. Bu tohumlar: keten, şalgam, nijer, kenevir, minik ayçekirdekleri, yulaf, buğday, vs. olarak özetlenebilir. Herbirinin katkısı farklı ve önemlidir. Ancak aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Kuşunuza piyasada bilinen yemlerden almanızı tavsiye ederim. Bu yemlerin içerisinde kuşun ihtiyacı olan sarı darı, beyaz darı , kırmızı darı ve nijer tohumu gibi besin maddeleri bulunmaktadır.
Son olarak kabuğu soyulmuş ürünleri tercih etmemek gerekiyor. Canlılığı bitmiş olan bir tohum, besin olarak değersizdir. Varsın kabuklar ortalığı kirletsin. O da işin zahmetli tarafı olsun.

Dal darı: Muhabbet kuşları dal darıya bayılır. En sevdikleri besin demek sanırım yanlış olmayacaktır. Kuşunuza günde en fazla yarım dal darı verin.
Meyveler ve sebzeler: Beslenmenin çok önemli parçasıdır. Meyve ve sebzeleri kuşunuz nasıl tercih ediyorsa öyle verebilirsiniz. İnce ince ya da küp küp doğranmış, dilimlenmiş, püre haline getirilmiş ya da olduğu gibi.. Taze, hijyenik ve diri meyve sebezeleri tercih edin. Pişirilmeden verilmesini öneririm. Aksi halde vitaminini kaybeder.
Tahıllar: Çoğu muhabbet kuşu sahibi veya üreticisi beslenmelerine ekstra besin olarak ıslatılmış yumuşak tahıllar(buğday, pirinç, çavdar, yulaf) verir. Ayrıca kinoa, esmer pirinç, bulgur, sarımsak tozunu su ile nemlendirerek verebilirsiniz. Elinizde bu tahıllar yoksa, buğday ekmeğini sütle ıslatarak verebilirsiniz.
Mama: Muhabbet kuşunuz ihtiyacı olduğu tüm besinleri alamadıklarından haftada bir onlara mama yaparak daha sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki mama tarifini uygularayak kuşunuza güzel bir mama hazırlayabilirsiniz.

Mürekkep balığı kemiği: Kalamar olarak da adlandırılan bu balığın kemiği tam bir organik ve doğal kalsiyum kaynağıdır. Kuşunuza bu kemiği sunarak kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Et: Kulağa tuhaf gelebilir ve çok gerekli de değildir. Ama mükemmel bir protein kaynağıdır ve beslenmesinde çeşitlilik sağlar. Sadece küçük bir parça pişmiş tavuk iyi olur. Tavuk yerine un kurdu da verebilirsiniz.
Su: Tüm canlılar gibi muhabbet kuşları da suya ihtiyaç duyar. Her gün su kabına temiz ve taze su koyun. Klorlu su yani çeşme suyu kullanmayın.
Gereğinden fazla besinle beslemeye çalışmayın. Aşırı beslenme muhabbet kuşunuza zarar verir.
İpuçları ve uyarılar:
– Yukarıdaki besinleri avcunuzun içine koyarak kuşun elinizden yemesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle aranızda bir bağ kurabilirsiniz.
– Ağzınızda çiğnediğiniz yiyecekleri kuşunuza vermek kuşun sağlığı açısından tehlikelidir. Ağzınızdaki ve mikroplar kuşunuza geçebilir.
– Meyve ve sebzeleri 2 günde bir(çeyrek kibrit kutusu kadar), eti haftada bir verebilirsiniz. Suyu ise hergün vermelisiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruları yorum kısmından sorabilirsiniz. En yakın zamanda yanıtlamaya çalışacağım:)
Next
This is the most recent post.
Önceki Kayıt

0 yorum:

Yorum Gönder