5 Nisan 2016 Salı

09:44

Kafes: 

Muhabbet kuşu kafes çeşitleri, Muhabbet kuşu kafes fiyatları, Muhabbet kuşu kafes seçimi, Muhabbet kuşu kafes temizliği, Muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalıdır?
Piyasada türlü çeşit ve büyüklükte kafesler bulunmaktadır. Muhabbet kuşunuza kafes alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu büyüklüğü ve yapılmış olduğu maddedir.
Muhabbet kuşları hareket etmeyi seven kuşlar olduğundan küçük kafeslerden hoşlanmazlar. Yapılan araştırmalarda, büyük kafeste yaşayan evcil kuşların, küçük kafeste yaşayanlara oranla daha uzun yaşadıkları görülmüştür. Kuşunuzun günün büyük bir kısmını kafeste geçirdiğini düşünürsek, sırf ekonomik olacak diye küçük kafes almaktan kaçının. Büyük kafes olarak adlandırdığımız kafes ölçüleri 45x40x40 ve bundan büyük kafeslerdir.
İkinci önemli konu yapılmış olduğu maddenin paslanmaz metal, prinç, çinko yada krom kaplama olması gerekmektedir. Zehirli boya ile boyanmış kafesler kuşunuzun sağlığı açısından tehlikelidir. 
Kuşun dışkılarının birikmeden temizlenmesi gerekir. Temizlenmemesi bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu bakteriler kuşunuzu hasta edebilir. Kafesin altının kolayca çıkartılabilir ve ızgaralı olması gerekir. Böylelikle dışkılar kuşunuzun ulaşamayacağı alt bölüme düşer ve olası bakterisel enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Kafesin dış cephesindeki tellerin yatay olması, kuşunuzun kaymadan tellere tutunmasını sağlar.
Kafesler kullanım amacına göre üretim kafesiyaşam kafesi ve hastalandıklarında özenli bakımı için kullanılan ısıtıcı ve termometreyle donatılanrevir kafesi olarak 3’e ayrılır.

Tünek:

Muhabbet kuşu ağaç tünek, Muhabbet kuşu ahşap tünek, Muhabbet kuşu kafesinde kaç tane tünek bulunmalıdır? Muhabbet kuşu plastik tünek zararlı mıdır? Muhabbet kuşu tünek seçimi, Muhabbet kuşu tünek yapımı, Muhabbet kuşu tünekleri nasıl olmalıdır? Muhabbet kuşu tüneklerin yerleştirilmesi.
Muhabbet kuşları da diğer kuşlar gibi uçan, konan kuşlardır. Doğada konabileceği sayısız yer olmasına karşın, kafeste bu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla hareketlerini sınırlamayacak şekilde iki ya da üç tane tünek olmalıdır. Kafese konulacak diğer aksesuarlar gibi tüneklerin de yerleştirilmesine özen gösterilmelidir. Kesinlikle yem kabına ulaşmasını engelleyecek şekilde konulmamalıdır. Takılan tüneklerin oynamamasına dikkat edilmelidir.
Bu tüneklerin yerleştirilmesi kadar niteliği de önemlidir. Kuş bu dal parçası üzerinde dinlecek, uyuyacak ve eğlenecektir. Pet shop’lardan alacağınız plastik tünek almak yerine ağaç dallarından yapacağınız tünekler doğal ve kuşunuz için daha sağlıklı olacaktır. Ağaç dallarının kabuklarının soyulmuş olması ve kalınlığının plastik tünekler kadar olması yine kuşun sağlığı açısından önemlidir. Fazla ince olması durumunda kuşun tırnakları birbirine geçerek kendi kendini yaralamasına sebep olur. Kalın olması durumunda ise kuşun duruşunda bozukluklar görülür ve yeteri kadar dinlenemez.

Suluk ve Yemlikler:

Muhabbet kuşu suluk ve yemlik çeşitleri, Muhabbet kuşu suluk ve yemlikleri nasıl olmalıdır? Muhabbet kuşu suluğu ve yemliği
Pet shoplarda satılan suluk ve yemliklerin çeşitli tip ve biçimleri bulunmaktadır. Bunların hem içten hem de dıştan takılabilen türleri vardır. Dıştan takılanlar, içten takılanlara göre daha kullanışlıdır. Kuşunuzu ürkütmeden kolayca değiştirebilirsiniz. Paslanabilir kısmının bulunmaması ve cam, porselen veya plastikten yapılmış olması sağlığı açısından önemlidir.

Kuş kumu:

Kuş kumu faydaları, Kuş kumu muhabbet kuşlarına hangi sıklıkla verilmelidir?, Kuş kumu nasıl verilir?, Kuş kumu ne işe yarar?, Kuş kumu nedir?, Kuş kumu verilirken dikkat edilmesi gerekenler, Muhabbet kuşu için kuş kumu, Muhabbet kuşu kumu nasıl kullanılır? Muhabbet kuşu kuş kumu kullanımı.
Çözülebilen ve çözülemeyen iki tip kum çeşidi vardır.
Çözülen kum tipleri organiktir. Mürekkep balığı kemiği ve istridye kabuğu bu tip kuma örnek olarak gösterilebilir. Bu kum tipi sindirime yardımcı olur. Kalsiyum ve mineral kaynağı olarak yararlıdır. 
Çözülemeyen kum, silikatlar ve kumtaşları gibi küçük taşlardan oluşur ve soyulmamış tohumları sindirmekte kullanılır. Güvercin ve kumru gibi tohumları bütün olarak yutan kuşlar bu kuma ihtiyaç duyarlar. Çözülemeyen kumlar, sindirilemez ve atılana kadar vücutta kalır.
Taneli besinlerle beslenen muhabbet kuşları yedikleri sert yiyecekleri öğütmek için kuma ihtiyaç duyarlar. Kum bu besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Yutulan besin ilk olarak kursağa gelir, burada enzimlerin yardımıyla yumuşar. Daha sonra kum parçacıklarıyla birlikte taşlığa gelir ve burda öğütülür. Kuşlarda kuş kumu kullanılmaması durumunda hazımsızlıkla birlikte sindirim bozukluğu görülür.
Bazı kaynaklarda her ne kadar zemine koyulabilceği yazılmış olsa da kum dışkılardan kirlenerek sağlıklı olmayan bir durum teşkil edeceğinden ayrı bir yem kabına konulmalıdır.
Yetersiz bir diyetle beslenen kuş beslenme ihtiyacını gidermek için bir seferde çok fazla kum yiyerek kursağını ve odacıklarını doldurup sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda kuşunuz bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Oyuncaklar:

Muhabbet kuşlarının sevdiği oyuncaklar, Muhabbet kuşu kafesinde ne tür oyuncaklar bulunur? Muhabbet kuşu oyuncak çeşitleri, Muhabbet kuşu oyuncakları.
Muhabbet kuşları kafeslerinde oyuncak olmasından hoşlanırlar. Fakat uygun şekilde ve sayıda konulmadığı takdirde sorunlarla karşılaşılabilir. Bunlardan en önemlisi oyuncak, kuşun hareketini engellemeyecek şekilde asılmalıdır.
Zamanla kuşun aynı oyuncaktan sıkılabileceğini göz önünde bulundurarak birkaç ayda bir yeni oyuncaklarla değiştirilmelidir.
Oyuncaklar konusunda özen gösterilmesi gereken bir diğer konu da, onların sağlığını bozucu etki etmemelidir. Kırık veya çatlamış oyuncaklar, zararlı bakterilere barınak görevi görürler. Kuş pisliğinden ve tozdan pislenen kuşlar her hafta temizlenmelidir.
Eğitim sürecinde kafesinde bulunan oyuncaklar, kuşun çevreye ve sahibine olan ilgisini azaltır. Bu da konuşma ve ele gelme eğitiminde olumsuz etki yaratır.

Salıncak:

Muhabbet kuşu ahşap salıncak, Muhabbet kuşu için salıncak.
Muhabbet kuşları salıncak üzerinde sallanmayı çok severler. Alırken aynasız veahşap olanları tercih edilmelidir. 

Kafes Tülü:

Muhabbet kuşu kafes tülü.
Kafese takılan tüller, yem kabuklarının dışarı dökülmesini önlemek için kullanılsa da pek faydası görülmemektir. Ayrıca tanımadığı ve alışkın olmadığı için korkmasına neden olabilir.

Merdiven:

Muhabbet kuşu ahşap merdiven, Muhabbet kuşu için merdiven.
Muhabbet kuşunuza alacağınız merdivenin, kuşun hareketlerini engellemeyecek boyutta olması ve güzelce yerleştirilmesi gerekir. Ahşap merdivenler, plastik olanlara göre daha sağlıklıdır.

Banyoluk:

Muhabbet kuşu banyoluğu.
Pet shoplarda uygun fiyat ve çeşitlerde bulabileceğiniz gibi, derin olmayan herhangi bir kap da işinize yarayacaktır. İçine koyacağınız suyun ılık olmasına ve su seviyesinin kuşunuz oturduğunda boyun seviyesini geçmemesine dikkat edin.

Yuvalık (Folluk):

Muhabbet kuşu tahta yuvalık, Muhabbet kuşu yuvalığı, Muhabbet kuşu yuvalığı nasıl olmalıdır?, Muhabbet kuşu yuvalık ölçüleri, Muhabbet kuşu yuvalık yapımı.
Pet shop’larda satılan yuvalıklarının tabanının düz olması, yumurtadan çıkan yavruların gelişimi sırasında ayaklarının sakatlanmasına neden olabilir. Bu yüzden yuvalığın tabanına ortası çukur bir kontraplak yerleştirilmelidir. Bu tip yuvalıklar hazır olarak satılmadığından marangoza yaptırabilirsiniz.
Yuvalığın zeminine koyacağınız ince talaş, yavruların dışkılarını kurutarak pisliklerin yavruların ayaklarına yapışmasını engeller, yuvalığın içinin temiz kalmasını sağlar.

Mürekkep balığı kemiği:

Gaga taşı ne işe yarar? Gaga taşı zararlı mıdır? Muhabbet kuşları için istiridye kabuğu, Muhabbet kuşları için mürekkep balığı kemiği, Muhabbet kuşları için gaga taşı.
Mürekkep balığı kemiği organik olup mineral ve kalsiyum içerir. Faydalarından bir diğeri de kuşlar gagalarını mürekkep balığı kemiğine sürterek uzamasını engeller.
Piyasada “gaga taşı” adı altında satılmakta olan, kireç veya alçıdan yapılmış taşlardan kesinlikle almayınız. Bunların hiçbiri doğal değildir ve kuşunuza zarar verir. Mürekkep balığı kemiği tam tersine gerçek mürekkep balığının kemiği olduğu için organiktir. Sizden bu konuda duyarlı olmanızı bekliyor, gaga taşı alırken dikkat etmenizi istiyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder