20 Temmuz 2015 Pazartesi

04:04
Muhabbet Kuşlarında Bitlenme  Belirtileri                                                                               

muhabbet kuşlarının sık sık kaşındıkları, gagalarıyla tüylerini karıştırdıklarının ve geceleri uyku süreleri içinde huzursuz ve rahatsız olduklarının gözlenmesi halinde bu parazitlerin varlığından kuşku duyulmalıdır.                                                                               

bitler daha çok, kuşların boynunda, karınlarında ve kanat altındaki ince tüylerin altında yaşarlar. pirelerse, özellikle boyunda ve kanat altlarında yerleşirler. bu yörelerin incelenmesiyle parazitleri görmek mümkündür.                                                                               

Muhabbet Kuşlarında Bitlenme Nedenleri                                                                               

sağlık koşullarına uygun olmayan kafeslerin kullanılması gerekli temizliğin yapılmaması, bit ve pirelerin büyük bir hızla çoğalarak muhabbet kuşunun sağlığını tehlikeye sokulmasına sebep olur. özellikle fazla girintili çıkıntılı, oymalı ve süslü tahta kafesler, parazitlerin yayılmasına büyük olanak sağlarlar.                                                                               

Muhabbet Kuşlarında Bitlenme
Tedavisi                                                                               

bit ve pire gibi dış parazitlerin barınabilecekleri yerlerin az olması, kafes ve kuş temizliğine özen gösterilmesi, alınacak tedbirlerin başında yer alır. eğer bit ve pire tüm kafesi ve kuşları sarmışsa alınacak köklü önlemlerle onları ortadan kaldırmak pek o kadar güç bir iş değildir.                                                                               

rin tozu, king antimit, ektogal, jakotin, opigal 5 gibi pire tozlarından ve benzerlerinden bu amaçla yararlanabilirsiniz.muhabbet kuşlarının kanat altlarına, tünek başlıklarına, kafes ve salmaların, kuşhanelerin kıyı köşelerine, tünek başlıklarındaki deliklere bu tozlardan konulması olumlu sonuç sağlar. fakat tozların kuşlara zarar vermeyecek biçimde kullanılmasına özen gösterilmelidir. yuvaların, üreme çağında pire ve bitler için iyi birer barınak olduğuna; yavruların bu gibi parazitler karşısında dayanıksız ve savunmasız bulunduklarına dikkatinizi çekmek isteriz.fakat parazitten kurtaracağım derken yavruları zehirlememeye ve sağlıklarını olumsuz yönde etkilememeye çalışın.

0 yorum:

Yorum Gönder