20 Temmuz 2015 Pazartesi

02:54
Albino ve lutinoların tam anlamıyla tanınıp yaygın olarak yetiştirilmesinden ve benimsenmesinden önce, muhabbetkuşlarının kaynağı ve anavatanı olan avustralya?dan, olağan yabanıl türün dışında değişik bir tür getirilmişti. kanadı tek renkliler veya lekesiz kanatlılar adlarıyla anılan bu yeni ve değişik türün iki temel renkten oluştuğu bilinmektedir. kanatları, başları ve boyunları lekesiz san veya lekesiz beyaz renkte, gövdeleri ise yeşil veya mavi renktedir. bu kuşların sahip oldukları parlak renkler, lekesiz ve çift renkli oluşun kazandırdığı çekicilik, onların muhabbetkuşu derneklerinin ve değişik renklerde, kanadı tek renkliler (lekesiz kanatlılar).                                                                               

sergilerin gösteri kafeslerinde yıllar boyu beğeni ve hayranlıkla izlenmesine neden olmuştu. bu yaygın ilginin etkisiyle o yıllarda üretimine ağırlık verilmişti. ancak zamanla, diğer seçkin renklerin görülmesi ve büyük beğeni kazanması onları ikinci plana itti. bununla birlikte bazı yetiştiriciler, onların üzerinde çalışarak eski yerlerini yeniden kazandırmak için çaba gösteriyorlar.                                                                               

lekesiz kanatlılar üzerine yapılan araştırma ve çalışmalar süregelirken, bu kez avustralya, iskoçya ve avrupa?nın birkaç yerinde aynı anda yeni bir renk değişiminin kazanıldığı ve ?opal renklilerin elde edildiği duyuldu. bu kuşlar çok parlak ve saf bir renk özelliğine sahiptiler. bedenlerine yayılan göz kamaştırıcı renkteki tüyler, sırtta ve kanatlarda da eş ton ve parlaklıkla görülebilmekteydi.                                                                               

bu yeni tür başattı; kendi soyu içindeki eşleşmelerle, seçkin özelliklerini sürekli olarak döllerine geçirebilmekteydi. değişik kaynaklardan elde edilen aynı renk türündeki kuşlar birbirleriyle çiftleştirildiğinde de aynı renk özellikleri korunuyordu. bu,opal renklilerin kolaylıkla çok sayıda üretilmesine ve yaygınlaşmasına olanak sağladı. bu aile içinde en beğenilenler, opal yeşiller, opal maviler ve opal eflatunlardı. daha sonra opal renklilerin melezlendirilmesiyle elde edilen değerli ve seçkin türler görülecektir. bunlar; ?sarı yüzlü opaller?dir.

0 yorum:

Yorum Gönder