20 Temmuz 2015 Pazartesi

03:48
Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Sorunları Belirtileri                                                                              

 kuşların çiftleşmeye alınmasından ve yuvanın asılmasından belirli bir süre sonra dişi kuşun yumurtalarını yumurtlaması gerekir. bu devre onların en etkin ve hareketli çağlarıdır. sürekli olarak yuvaya girerler, çıkarlar, oynaşırlar. yumurtlama zorluğu çekmekte olan dişi kuş, öncelikle yumurtlaması gereken süre içinde yumurta bırakmamakla bu güçlüğünü belli eder. tüylerini kabartır, son derece durgunlaşır ve hareketliliği azalır. kafesin bir köşesinde uyuklar durur.                                                                               

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Sorunları
Nedenleri                                                                               

bu durumun ortaya çıkması birkaç nedene bağlanabilir. fizyolojik bir bozuklukla, yumurta kanalının gerekli genişlikte olmaması, kuşun kuluçkaya yatması için olması gereken yaştan küçük bulunması ve çiftleşme döneminin mevsim yönünden havanın gereği kadar ısınamadığı günlere rastlanılması bu sakıncalı durumu doğurabilir. ayrıca, çiftleşme öncesi gerekli beslenme koşullarının sağlanmamış olması da bir etken olabilmektedir.                                                                               

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Sorunları Yedavisi                                                                              

 her şeyden önce bu duruma neden olan davranışlardan kaçınmak gerekir. ancak bir kez bu durumla karşılaşıldıktan sonra da, alınabilecek bazı önlemler vardır. dişi kuş, yumurtlama zorluğu çektiği belirlenir belirlenmez hemen bulunduğu kafesten alınır. eğer varsa hastahane kafesi bu tedavi için son derece elverişlidir, eğer yoksa elimizdeki olanaklarla tedaviye çalışmalıyız.                                                                              

 başvurulacak ilk önlem, hasta kuşun aşağıdan kaynar su buğusuna tutulması ve sıcak tutulmasıyla kanalda bir gevşeme ve açılmanın sağlanmasına çalışmaktır. buna ek olarak anüsten, zeytinyağına veya gliserine batırılan bir tüy parçasıyla lavman yapmak gerekecektir. bütün bu önlemler sırasında çok dikkatli olunmalı, aşırı sıcak bir buğu ile kuşun derisinde yanık oluşturulmamalı ve anüse yumuşatıcı sürerken zedelenme meydana getirilmemelidir.                                                                               

bu önlemler genellikle olumlu sonuç vermekte ve kuş yumurtasını bırakabilemktedir. ancak bazı durumlarda çaresiz kalınmaktadır. o zaman, göz göre göre kuşun ölmesine göz yummaktansa baş vurulacak son çare bulunmaktadır. oldukça sakıncalı olmak ve kuşun bağırsaklarını delmek tehlikesi bulunmakla birlikte, yumurtayı içerde kırmak kimi kez kaçınılmaz olmaktadır. bunu yaparken dıştan yapılan baskının son derece bilinçli ve ölçülü olması gerekmektedir. ılık gliserinli su ile lavman yapılarak kabukların ve yumurtanın daha kolay dışarı alınması sağlanamlıdır. eğer yetiştirici bu konuda gerekli bilgi ve deneyime sahip değilse, bu işlemi uzman bir kişiye bırakmasında fayda vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder